Gladiatoren.

 

Gladiatoren zijn in de vorm waarin ze nu vooral bekend zijn, ontstaan in het Romeinse rijk. Deze vechters werden gebruikt voor vermaak in de Romeinse Arena's en theaters. Soms waren het gevangenen of ter dood veroordeelden of krijgsgevangenen uit alle lagen van de bevolking. Sommigen werden meteen als slachtoffer in de strijd gegooid, anderen werden gespecialiseerd opgeleid en leefden in gladiatoren scholen, ter vergelijking met een huidige Dojo, echter waren ze er niet vrijwillig. Bij de opgeleide gladiatoren waren er verschillende klassen en type vechters. Je had vechters met speren en schilden, vechters met drietanden en netten, en vechters met korte zwaarden, de gladius. Het woord gladiatoren is ook afgeleid van de gladius. De Romeinse gladius was een vrij kort maar breed zwaard met een scherpe punt en een aan twee kanten geslepen blad. Het was voornamelijk een steekwapen waarbij de vechter dus op een vrij korte afstand van zijn slachtoffer moest staan, veilig achter zijn schild. De Romeinse soldaten droegen ook een vechtdolk genaamd de pugio. Gladiatoren leefden soms kort maar soms ook lang. Uiteindelijk kregen ze soms hun vrijheid terug. Naast personen, moesten ze ook vechten tegen dieren. De bekendste arena was de Colosseum in Rome, en de bekendste gladiator was Spartacus. Beroemde veldslagen werden compleet nagespeeld door gladiatoren in de arena. Osu #tdc #combativesBeroemde messen.

Fairbairn Sykes Commandodolk.

 

 

De FS Commandodolk is voor aanvang van de tweede wereldoorlog ontworpen door de twee Britse Kapiteins William E Fairbairn en Eric A Sykes die gedetacheerd zaten bij de politie in de Britse kolonie Shanghai. Beide kwamen in aanraking met de Oosterse gevechtskunst in Shanghai en maakten hier een studie voor de militaire zelfverdediging. Het FS mes is gebaseerd op een stiletto mes. Dun, smal, lang, twee kanten geslepen en maar voor een doel..... man tegen man gevechten (close combat). Het smalle lemmet kan gemakkelijk een borstkas doordringen. Ook kan men doormiddel van de goede balans van de dolk ermee gooien. Hoewel gemaakt om te steken, zijn de beide zijkanten ook scherp voor te snijden. Het mes werd uitgereikt aan de eerste speciale eenheden van de tweede wereldoorlog. De commando's en de SAS. Twee Britse eenheden. Later ook aan de US Rangers. Vele commando / special forces eenheden in de wereld gebruiken sindsdien de FS dolk in hun logo. Heden ten dage worden er nog steeds varianten van de FS dolk gebruikt. Osu #TDC #combativesBeroemde messen.

Het Bowie mes.

 

Renzin Bowie (1793/1841), ontwierp voor de eerste maal het Bowie mes. Een jacht/survival mes met een vast lemmet en een full tang handvat/heft. Het zou echter zijn beroemde broer Kolonel James (Jim) Bowie zijn geweest die bekend zou zijn geworden met man tot man gevechten waarbij het lange zware Bowie mes het zou hebben gewonnen van andere steek en snij wapens. De Bowie heeft een breed aan een kant geslepen lemmet, met een karakteristieke punt. Jim Bowie zou overlijden bij de beroemde veldslag om de Alamo in Texas. In de Amerikaanse Burgeroorlog werd het Bowie mes bij alle strijdende partijen in grote aantallen gebruikt. Ook voor man tot man gevechten in de loopgraven. Nog steeds komt het Bowie model veel voor. Kijk naar de eerste drie messen in de Rambo films, maar kijk ook naar het Kbar gevechtsmes van de US marines. Dat in de oorlog in Vietnam bv werd gebruikt door de tunnel ratten. De mannen die de nauwe ondergrondse tunnels binnen drongen met een Colt 1911, een zaklamp en een Kbar. Osu #tdc #combativesJezelf bewapenen?

 

Het aantal mes incidenten en het aantal mensen die nu steekwapens dragen is echt niet meer dan vroeger. Ja, de leeftijden zijn wel wat verschoven en doordat de media nu 100keer sneller is dan vroeger, lijkt het alsof alles steeds maar vaker en vaker voorkomt. Nee het wordt niet steeds gekker, hoe denk je dat het er in de Romeinse tijd uit zag of in de middeleeuwen, en in de loopgraven van 14-18? En leef niet in een illusie, geweld zal nooit verdwijnen. Als we echter tieners vragen waarom ze juist nu in deze tijd rondlopen met steek en snij objecten (het zijn niet altijd wapens), dan antwoorden ze vaak dat ze het dragen voor de " zelfverdediging". Maar klopt dit, en is dit effectief of aan te raden? Laten we eens kijken naar een zakmes, een zakmes wat je in en uit kan vouwen. Het heet allereerst? Juist een zakmes! Een zakmes bewaar je in een broekzak, aan de voor, zij of achterkant. In de binnenzak van een jas, of in een van de compartimenten van een handtas. Het mes zit dus verborgen. Om het te pakken moet je dus 1 weten waar je het hebt zitten en 2 moet je het ook makkelijk kunnen pakken, en daarna nog goed uitvouwen. We nemen een voorbeeld. Een meisje van 17 zit op haar fiets laat in de avond als het al donker is. Ze fietst over een donkere weg terug naar huis. In haar handtas zit een zakmes. Plots gebeurd er iets, en wordt ze van haar fiets getrokken, en iemand slaat op haar in. Waar, hoe en wanneer gaat ze dat zakmes dan pakken? Osu #tdc #combativesTrainings pistolen en hun doelstelling.

 

Om enig gevoel te krijgen wat werken is met een handvuurwapen, zijn er diverse trainingsmethodes en mogelijkheden beschikbaar. De doelstelling wat bereikt moet worden en met wie het bereikt moet worden moet helder en duidelijk zijn. Wie ga je wat leren en waarom. Welke doelstelling wil je aanspreken of bereiken. Is de beoogde groep klaar voor het juiste trainingswapen.

Hieronder vier voorbeelden van veilige trainings pistolen mits het juiste veiligheids protocol word gehandhaafd.

 

*Rubber blue gun met uitneembaar magazijn. Schiet niets

*Sirt gun met trekker druk terugslag en uitneembaar magazijn. Schiet een laser straal

*Veer, elektrische of gas aangedreven Airsoft gun met uitneembaar magazijn. Kan met enige terugslag. Schiet 6mm bb's

*FX simulatie gun met uitneembaar magazijn en echte munitie muv de plastic met verf gevulde kop die het afschiet. Trekkerdruk, terugslag en is bijna gelijk aan het echte wapen. Schiet FX munitie

 

Osu #tdc #combativesMes aanval!

 

Veel is er al geschreven over een gewelds-situatie met een mes of een andere steek / snijwapen. Gelukkig zijn er ook mensen die proberen aan dit probleem te werken. Echter het is een illusie dat dit probleem ooit wordt opgelost. Messen zijn makkelijk verkrijgbaar, makkelijk te verbergen en niet te verbieden. Je kunt wetten aannemen over militaire messen of de lengtes van een pocket-knife, maar de grootste leveranciers zijn de IKEA, de BLOKKER en de tuincentra. Deze snel vervaardigde messen zijn in veel situaties zelfs nog gevaarlijk dan een kbar legermes, ze breken namelijk heel makkelijk af binnen het lichaam. Het veel gegeven advies bij de mes-situatie is natuurlijk wegrennen. Je moet een waar genie zijn om dit advies te geven, ook heb je zelf dan waarschijnlijk nog nooit een messituatie meegemaakt. Je komt in de nacht slaperig de trap naar beneden op weg naar de wc, onder in de gang kom je een geschrokken inbreker tegen met een mes, waarheen ren je? Je zit met je kleine zoontje in een bus op weg naar de voetbalwedstrijd, opeens trekt er iemand een mes en begint om zich heen te slaan, waarheen ren je? Je loopt niets vermoedend je tekkel uit te laten bij jou achter in het steegje, en daar staat ie, de boze buurman die het zat is dat jouw rot-tekkel in zijn pad schijt, hij trekt een schroevendraaier uit zijn jas, waarheen ren je? Daarnaast even een feitje waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord, nog voor mogelijk hebben gehouden......een man met een mes kan ook rennen! Soon more. Osu #tdc #combativesMes als afschrikmiddel!

 

Tijdens de Balkan oorlogen in de jaren 91/95 en de jaren erna in o.a Kosovo 96/99, werd het mes veel gebruikt als wapen en als executie middel. Met name de extremisten genaamd de Chetniks uit Servië gebruikten het mes als ultiem dwangmiddel, en om mensen angst aan te jagen als ze in hun handen vielen. De Chetniks waren vaak para-militairen die eigen militie's vormden en meevochten aan de Servische kant in de oorlogen in Kroatië, Bosnië en Kosovo. Deze criminele oorlogsmisdadigers waren verantwoordelijk voor enkele van de grootste gruwelijkheden in Europa na de Tweede Wereldoorlog. De Chetniks droegen diverse messen en bayonetten op hun lichaam. Op een oude Turkse brug in Visegrad werden honderden mensen afgeslacht door de Chetniks, veelal met een mes. Met ijzerdraad werd het slachtoffer de handen op de rug gebonden, waarna vaak de hals werd doorgesneden. Deze manier van doden sprak zich natuurlijk snel rond, en daardoor werd dit al snel overal gevreesd, waardoor het wapen zowel fysiek als mentaal een afschrikwekkend wapen werd. Ook in de strijd werd de bayonet veel gebruikt op bv de AK-47, die in het voormalige Joegoslavië veel werd gebruikt. Osu #tdc #combativesEuropa en Combatives!

 

De gevechtskunsten in Europa zijn verdwenen toen de wapens en de oorlogsvoering steeds moderner werden. Na de intrede van het kanon, de haakbus en radslotpistolen, veranderde de Europese Krijgscultuur. Todat het zwaard, de speer, de hellebaard, de partizaan, het mes, het bijl en de boog bijna niet meer werden gebruikt. Hiermee stopte in grote lijnen ook de boefeningen van deze kunsten. Zo ook diverse ongewapende worstelvormen die wat weg hadden van Close Combat. Veel van deze kunsten kwamen uit de Duitse gebieden, ook de vele boeken / manuscripten die er die tijd waren over oorlogsvoering. Zoals men weet bestonden er zelfs speciale orden zoals de Kruisridders en de Hospitaalridders. Men duelleerde zelfs om kwesties op te lossen. Binnenkort meer hierover op deze site. Osu #tdc #combativesOude Combatives vormen!

 

Naast de Noord en Midden Europese gevechtskunsten waren er natuurlijk ook de vele gevechtsvormen uit de gebieden Spanje, Griekenland / Macedonië, en de Romeinen in Italië. Naast vechten voor de oorlogsvoering, vocht men ook voor geld of als duel. Gladiatoren vochten in de theaters en arena's op leven en dood. Men vocht met diverse wapens en had diverse rollen. De speer was lang het hoofdwapen todat zwaarden beter werden. In de bronstijd waren zwaarden vaak kort en breed en waren ze kwetsbaar voor buigen. Naarmate ijzer / metaal beter te bewerken werd, werden de zwaarden groter, langer en scherper, dit veranderde het strijdtoneel voor de zoveelste maal. Het zwaard werd ook het hoofdwapen voor de volgende eeuwen van de bereden krijgers, de cavalerie. Het weigeren mee te nemen van zwaarden zou Generaal Custer in 1876 fataal worden. Het wel meenemen van zwaarden naar het nieuwe Amerika door de conquistadors werd het einde van de Azteken, wiens houten / stenen wapens niet opgewassen waren tegen zwaarden en harnassen. Osu #tdc #combativesEen dreiging op een dreiging!

 

Als er geen dreiging was, dan zou er ook geen verdediging hoeven te zijn. Maar de verdediging op een dreiging, kan voor een ander dus weer een dreiging zijn, waarop hij of zij in de verdediging schiet. Kortom het een kan of bestaat niet buiten of zonder het ander. Bv, een land heeft kernwapens, vervolgens denkt een ander land: "oh dan moeten wij ook kernwapens hebben". En weer een ander wil dan weer een anti kernwapen schild omdat het tussen de twee andere landen ligt. Zo is dat ook met zelfverdediging. Mensen voelen zich terecht of onterecht door iets of iemand bedreigt, dus gaan ze op een vechtsport of zelfverdedigingskunst. Het een bestaat door het ander. Geweld bestaat, wegkijken heeft geen zin. De dreiging bestaat, dus ontkenning heeft geen zin. Ontwapening kan niet meer, daarvoor is het te laat. De mens pakte in zijn begin dagen een steen of knots op en sloeg zijn medemens daarmee het hoofd in. Dus amerika kan alle vuurwapens verbieden en engeland kan alle messen in de zee gooien, maar daarmee haal je de bron, het bestaan en het verloop niet weg. Osu #tdc #combatives